Author Topic: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP  (Read 1999 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bigmac682

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Black Mica (16W) Metallic
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: Sport
  • Year: 2011
HELP!!!!!!!!!!!!!!!!START BUTTON RED LIGHT. NOT STARTING.

« on: Today at 08:28:30 am »


Quote

 

Hi all. this is my first post as I usually just read for advice.

I need help before Wednesday 21st Aug when my dead Mazda 6 2.2 sport is dragged to the dealer for this flaming starting issue.

symptoms.

car locks and unlocks with Fobs.
car Unlocks with keyless entry
Red Start button light, Red Key symbol on dash, Immobiliser light on, on dash
Car Dead.

Checked Car Battery, static giving 13.2 Volts
Both Fob batteries changed.
battery removed and engine bay earth checked.
other earth cables removed and rubbed down for good connection.
physical key tried in slot. no change.

Which wheel well is the commonly corroded cable in (not tried that yet)

I know a lot of people have had this problem but there seems to be many possible causes????

Keyless Entry Module???....
Steering Lock Module???....

it is booked in with the recovery pick up and dealer for this Wednesday.

Please someone help before the dealer stiffs me for a lot of money!!!!!!!!! :'(






Offline GaryGary

  • TS Class
  • **
  • Posts: 26
  • Gender: Male
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: SE-L
  • Year: 2009
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #1 on: August 18, 2019, 11:06:34 am »
Sounds like immobiliser malfunction.

if you can try this

Supply starter solenoid with battery volts, I use a short length of wire from battery positive, And it should crank the engine over, Make sure ignition is turned on.
If it cranks over then try on start button
Make sure its out of gear and handbrake on before you start

Let me know how you get on

Steve

Offline Bigmac682

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Black Mica (16W) Metallic
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: Sport
  • Year: 2011
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #2 on: August 18, 2019, 11:45:32 am »
That is another issue. I can't get the Ignition on. the start button is red and cannot press it to turn on Battery and get windows or radio???

Offline GaryGary

  • TS Class
  • **
  • Posts: 26
  • Gender: Male
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: SE-L
  • Year: 2009
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #3 on: August 18, 2019, 12:33:01 pm »
Ok

Just try turning car over via small solenoid terminal and battery

Offline Bigmac682

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Black Mica (16W) Metallic
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: Sport
  • Year: 2011
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #4 on: August 18, 2019, 12:36:24 pm »
I may give it a go. stuck at work at present but using my time to research posibilties?

thanks for your advice so far!!!

Any other ideas welcome?


Offline apav

  • Takara Class
  • *****
  • Posts: 488
  • Gender: Male
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: TS2
  • Year: 2009
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #5 on: August 18, 2019, 03:06:19 pm »
According to older posts, if you have checked the earth connection and still there is no result, you may have to replace the keyless start bits. Others have done that at the dealer at a great cost but at least it worked out.

Offline Bigmac682

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Black Mica (16W) Metallic
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: Sport
  • Year: 2011
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #6 on: August 18, 2019, 03:23:12 pm »
well I have checked all the Earth Cables that I can find.

Someone has said that there is another Earth Cable in a wheel arch? Which One? Does anyone know?

This is gonna cost me a lot I think?

Either gonna be the Key Antenna or the Steering Lock module thingy.

just asking what the fix is for most, or is there something else I could try???

Offline GaryGary

  • TS Class
  • **
  • Posts: 26
  • Gender: Male
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: SE-L
  • Year: 2009
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #7 on: August 18, 2019, 05:10:29 pm »
The advice I gave worked for me with same symptoms, It was something to do with the immobiliser receiving a signal to tell it wasn't being stolen....

Offline Bigmac682

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Black Mica (16W) Metallic
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: Sport
  • Year: 2011
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #8 on: August 20, 2019, 06:41:44 am »
well I have stuck my head up inside the wheel arches at the front and behind the liners. still can't find any earth cables??????

car is going into the dealer tomorrow. Luckily I did buy a huge tub of Vaseline, so should be prepared for the reaming!!!!!!!

Offline mareng73

  • Sport Class
  • ****
  • Posts: 138
  • Gender: Male
  • Colour: Blue Reflex Mica (42B)
  • Engine: 2.2L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: SE
  • Year: 2014
Re: RED START BUTTON LIGHT and DASH LIGHT RED... NO START HEEEEEELP
« Reply #9 on: December 05, 2019, 04:12:47 pm »
So, did you try Garry's suggestion?

 What was the out come?
Previous Cars
Rover 45 TDI
Rover 400 DI
Nissan 200SX
TR7
TR Spitfire