Author Topic: 2.0d Won't Start following SCV Swap??  (Read 4409 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline c0m47053

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Carbon Grey (28B) Metallic
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: TS2
  • Year: 2005
2.0d Won't Start following SCV Swap??
« on: November 28, 2015, 09:33:39 am »
Hi All,

Following some issues with my 2005 2.0d 143 stalling when coming to a stop, I decided to buy a new SCV as that seemed to be the recommended approach. I managed to get it changed over and when I tried to start, I got nothing at all. No crank, just the clicking of a relay.

The headlights are bright and don't dim when trying to start, so I don't think it is a dead battery, although I have the charger on right now. I have checked the fuses under the bonnet and they all look good, and there are no fault codes returned when I do a scan with the bluetooth OBD reader.

The missus is out for the day, so I have a stay of execution for now....

Anyone have any ideas?

Thanks

Offline Willpower

  • Administrator
  • Takuya Class
  • *
  • Posts: 762
  • Gender: Male
  • Watching events
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Petrol
  • Transmission: Manual
  • Trim: Sport
  • Year: 2004
Re: 2.0d Won't Start following SCV Swap??
« Reply #1 on: November 28, 2015, 09:45:49 am »
No crank and clicking of relays is the usual indication of a battery problem. See how it goes after a while on the charger.
Look at life through the windscreen, not the rearview mirror.

Offline c0m47053

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Carbon Grey (28B) Metallic
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: TS2
  • Year: 2005
Re: 2.0d Won't Start following SCV Swap??
« Reply #2 on: November 28, 2015, 09:48:24 am »
Thanks for the response, left it on the charger for 30 mins until it reckoned it was fully charged. Made no difference.

Offline c0m47053

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Carbon Grey (28B) Metallic
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: TS2
  • Year: 2005
Re: 2.0d Won't Start following SCV Swap??
« Reply #3 on: November 28, 2015, 12:00:37 pm »
Tried a few other things:
  • Left the battery disconnected and on charge for an hours
  • Swapped out all relevant looking fuses and relays under the bonnet
  • Swore at it and wept

All to no avail.
 
Not sure where the starter is on this car to give it a whack and check all connection, any tips?

Offline makkmartono

  • Sport Class
  • ****
  • Posts: 168
  • Gender: Male
  • Colour: Clearwater Blue (40B)
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Petrol
  • Transmission: Manual
  • Trim: TS2
  • Year: 2011
Re: 2.0d Won't Start following SCV Swap??
« Reply #4 on: November 28, 2015, 03:09:26 pm »
The battery could be faulty. Not charging...
Skoda Octavia vRS 230 DSG Hatch
Mazda 6 Hatchback TS2 2.0 Manual
Mazda 6 Tourer Sport 2.2 175 Auto
Mazda 3 Hatchback Sport 185 Manual
Ford Focus mkII Zetec 2.0 TDCi
Ford Focus mkI Zetec 1.8i

Offline c0m47053

  • S Class
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Colour: Carbon Grey (28B) Metallic
  • Engine: 2.0L
  • Fuel: Diesel
  • Transmission: Manual
  • Trim: TS2
  • Year: 2005
Re: 2.0d Won't Start following SCV Swap??
« Reply #5 on: November 28, 2015, 09:20:01 pm »
OK, so after many hours of pulling fuses and relays and swapping over the SCV twice more, it was none of those things.

Turns out I had knocked one of the connectors between the alternator and engine loose that are clipped onto a bit of steel sticking out. They both were still coupled and looked connected but at least one of them mustn't have had a good connection. After squeezing them back together, it fired up and is running well again.

Hopefully if someone else is a clumsy and stupid as me, this may help them out!

Thanks for the responses guys, but I think the problem here was entirely human...